Baby Poop: Çfarë është normale dhe çfarë nuk është

Baby Poop: Çfarë është normale dhe çfarë nuk është

hqyrtuar nga mjekë ia nga Dr. Arva Bhavnagarwala (Pediatër) hikoni më humë Pediatër Paneli ynë i Ek pertëveNë Fir tCry Parenting, qëllimi ynë ë

Përmbajtje

Shqyrtuar nga mjekësia nga Dr. Arva Bhavnagarwala (Pediatër) Shikoni më shumë Pediatër Paneli ynë i EkspertëveNë FirstCry Parenting, qëllimi ynë është që t’ju japim informacionin më elegante, të saktë dhe të azhurnuar.

Çdo artikull që ne botojmë, konfirmon udhëzime të rrepta dhe përfshin disa nivele të rishikimeve, të dy nga ekipi ynë editorial dhe ekspertët. Ne i mirëpresim sugjerimet tuaja duke e bërë këtë platformë më të dobishme për të gjithë përdoruesit tanë. Na shkruani në prindë

Shqyrtuar nga mjekësia nga Dr. Arva Bhavnagarwala (Pediatër) Shikoni më shumë Pediatër Paneli ynë i EkspertëveNë FirstCry Parenting, qëllimi ynë është që t’ju japim informacionin më elegante, të saktë dhe të azhurnuar.Çdo artikull që ne botojmë, konfirmon udhëzime të rrepta dhe përfshin disa nivele të rishikimeve, të dy nga ekipi ynë editorial dhe ekspertët. Ne i mirëpresim sugjerimet tuaja duke e bërë këtë platformë më të dobishme për të gjithë përdoruesit tanë. Na shkruani në prindë [email protected]

Nëse jeni një prind i ri, do të pranoni që një nga pjesët më pak emocionuese për të qenë prindër të rinj është ndërrimi i pelenave! Sidoqoftë, është një pjesë e pashmangshme e të pasurit një fëmijë.

Siç është normale me të gjithë prindërit e rinj, që nga koha kur hasni jashtëqitjen e parë të foshnjës, mund të pyesni se çfarë është normale dhe çfarë jo. Le të eksplorojmë këtë temë në më shumë detaje për të analizuar se kur duhet të shqetësoheni për atë që i kalon foshnjës tuaj.

Video: Poop Baby – Çfarë është normale dhe çfarë jo?

Sa shpesh bebet kalojnë jashtëqitjen?

Bebet kalojnë jashtëqitje në frekuenca të ndryshme pasi kanë lindur. Këtu keni një tabelë që do t’ju ndihmojë të kuptoni numrin e herëve që i porsalinduri juaj do të lëshonte jashtëqitje çdo ditë.

Mosha e FoshnjësNumri minimal i lëvizjeve të zorrëve aLL numrat e përmendur këtu janë shumë të ndryshueshëm.Tekstura dhe ngjyra e jashtqitjes së foshnjës1 dite e vjeter1Natyrë e zezë dhe e ndenjur.2 dite te vjetra0-1Natyrë e zezë dhe e ndenjur.3 dite te vjetra1Ngjyra jeshile, kalimtare.4 dite te vjetra4E verdhë ose jeshile me Ngjyrë.5 dite te vjetra3-4Natyrë e lirë, me ngjyrë të verdhë.6 ditësh të vjetra3-5Natyrë e lirë, me ngjyrë të verdhë.Më shumë se gjashtë javë të vjetraMund të shkojë nga 1 çdo 7-10 ditë deri në 3-5 në ditë ose edhe më shumëNatyrë e lirë, me ngjyrë të verdhë

Shumë faktorë ndikojnë në shpeshtësinë e jashtëqitjes së foshnjës, siç janë mosha dhe dieta e tij. Bebet që ushqehen vetëm me gji kanë tendencë të kenë më shumë lëvizje të zorrëve sesa ato që ushqehen me shishe. Jashtëqitja e foshnjës varet nga qëndrueshmëria dhe përmbajtja e asaj që po hyn në sistemin e tij.

Ndërsa janë shumë të reja, foshnjat kalojnë jashtëqitje pas çdo ushqimi, që është rreth gjashtë deri në dhjetë herë në ditë. Sidoqoftë, pasi fëmija të bëhet një muajsh, frekuenca zakonisht zvogëlohet. Foshnja juaj mund të kalojë deri në katër feçe në ditë, ose të mos kalojë ndonjë jashtëqitje për disa ditë në një shtrirje. E njëjta gjë vlen për foshnjat që ushqehen me shishe dhe ushqehen me gji.

See also  Dieta sipas shenjave te horoskopit

Gjërat që duhet të dini për jashtëqitjen e foshnjës

Siç u përmend më herët, gjithçka, nga ngjyra e jashtëqitjes së foshnjës deri te qëndrueshmëria dhe frekuenca e tij e kalimit do të varet nga dieta, mosha dhe faktorë të tjerë që i përkasin foshnjës. Me qëndrueshmëri dhe ngjyra të ndryshme, është normale që prindërit e rinj të shqetësohen nëse gjithçka është në rregull me jashtëqitjet e foshnjës. Për sa kohë që nuk devijon nga kushtet e mëposhtme, ju mund ta konsideroni jashtëqitjen e foshnjës tuaj si normale. Lexoni për të ditur më shumë.

1. Konsistenca e jashtëqitjes së foshnjës

Jashtëqitja e parë që kalon fëmija juaj do të jetë e gjelbër, si katran dhe ngjitet. Kjo quhet mekonium. Sapo foshnja të fillojë të tretë qumështin e gjirit ose formulën, ju do të vëzhgoni kalimin nga ky lëng ngjitës në një qëndrueshmëri më pak ngjitëse me ngjyrë të çelët. Një qëndrueshmëri e butë ose e butë e jashtëqitjes konsiderohet të jetë normale pasi fëmija juaj të kalojë fazën e porsalindur. Normalshtë normale nëse jashtëqitja është edhe pak e lëngshme, veçanërisht nëse ai ushqehet me gji. Mund të ndryshojë edhe në ngjyrë, në varësi të asaj që nëna ka konsumuar. Ndërsa fëmija juaj kalon në trupa të ngurtë, është e zakonshme të gjesh jashtëqitje që të ndryshojë në varësi të ushqimit që ka konsumuar. Në të mund të ketë edhe pjesë ushqimore të patretura, gjë që është gjithashtu normale.

2. Erë e jashtëqitjes së foshnjës

Në foshnjat me gji, aroma e mutit do të varet nga ajo që ka konsumuar nëna. Kur konsumoni ushqime me erë të fortë, jashtëqitja e foshnjës suaj do të ketë gjithashtu një erë të ngjashme.

3. Koha e jashtëqitjes së foshnjës

Në ditët fillestare, nuk mund të përcaktoni me të vërtetë modelin se kur foshnja juaj do të lëshojë jashtëqitje. Do të jetë një faktor i vazhdueshëm. Sidoqoftë, ndërsa sistemi tretës i foshnjës zhvillohet, trupi i tij vendoset në një model. Rregullsia dhe frekuenca e mutit do të jetë më e parashikueshme. Disa foshnje kalojnë jashtëqitjen menjëherë pas ushqimit, ndërsa të tjerët kanë kohë specifike të ditës për të zbrazur zorrët e tyre. Me kalimin e kohës, mund ta gjurmoni këtë frekuencë dhe të përgatiteni që ta prisni në kohë.

Tani, le të hedhim një vështrim në disa pyetje që mund të kalojnë në mendjen tuaj, veçanërisht nëse jeni një prind i ri.

Si do të jetë jashtëqitja e foshnjës tuaj nëse jeni duke ushqyer me gji?

Foshnjat me gji zakonisht kalojnë jashtëqitje të butë që ndryshon midis ngjyrave të gjelbërta dhe të verdhës në përgjithësi. Ngjyra do të ndryshojë në varësi të zakoneve ushqimore të nënës. Jashtëqitja e foshnjës është gjysmë e ngurtë pasi qumështi i gjirit ka sasi të mëdha lëngu në të.

Ndonjëherë mund të vëzhgoni jashtëqitje të shkumëzuar kur fëmija juaj ushqehet me gji. Kjo do të thotë që fëmija juaj ka intolerancë ndaj qumështit ose laktozës. Një jashtëqitje e shkumëzuar gjithashtu mund të çojë në skuqje të rënda të pelenave dhe ju duhet të vizitoni një pediatër në rast se i vogli juaj është intolerant i laktozës.

Megjithëse rekomandohet që foshnjat të ushqehen me qumësht gjiri derisa të hiqen nga gjiri, ndonjëherë, nuk është e mundur që të përmbahen vetëm në qumështin e gjirit. Nëse fëmija juaj ka qenë në formulë, ja çfarë duhet të prisni.

See also  Epoka e Gurit dhe Shqiperia, Ilir Gjipali

Si do të jetë jashtëqitja e foshnjës suaj nëse ushqeheni me formulë?

Foshnjat që ushqehen me formulë kanë qëndrueshmëri më të vështirë të jashtëqitjes kur krahasohen me foshnjat që ushqehen me gji. Jashtëqitjet e tyre janë ngjitëse dhe janë më kafe / të nxira se ngjyra e zakonshme jeshile ose e verdhë që shihet tek foshnjat në qumështin e gjirit. Ka edhe një erë të fortë të mprehtë.

Ndryshimet në jashtëqitjen e foshnjës kur kaloni nga ushqyerja me gji në ushqyerjen me shishe

Nëse e kaloni foshnjën tuaj nga qumështi i gjirit në shishe, prisni ndryshime të rëndësishme në frekuencën, pamjen, strukturën dhe aromën e jashtëqitjes së tij. Ngjyra do të bëhet më e errët dhe më intensive, dhe gjithashtu ka erë më të fortë.

Jashtëqitja e foshnjës pasi prezantoi trupat e ngurtë

Sapo fëmija juaj të fillojë të ngurta, do të ketë ndryshime drastike në lëvizjet e tij të zorrëve. Me më shumë larmi ushqimesh që futen në dietën e tij, lloji i jashtëqitjes që kalon gjithashtu do të ndryshojë.

Foshnjat që ushqehen me ushqime të ngurta zakonisht kalojnë jashtëqitje më të trashë dhe me ngjyrë të errët sesa ato që ushqehen me qumësht gjiri ose ushqim formulë. Konsistenca i ngjan gjalpit të kikirikut. Ngjyra mund të ndryshojë në varësi të ushqimit aktual që hahet. Prandaj, mos u habisni nëse gjeni jashtëqitjen me njolla të kuqe kur fëmija juaj ka panxhar ose jeshil nëse i keni ushqyer me spinaq.

Meqenëse sistemi i tretjes së foshnjës suaj është ende në zhvillim, është gjithashtu e mundur që të ketë copa ushqimesh të patretura në jashtëqitjen e tij. Ushqimi i tretur pjesërisht, i cili paraqitet herë pas here në jashtëqitjen e fëmijës suaj, është normal. Sidoqoftë, duhet të konsultoheni me një mjek nëse kjo është një ngjarje e rregullt dhe ka shumë sasi të konsiderueshme të ushqimit të patretur në jashtëqitjen e tij.

Çfarë lloj jashtëqitjeje për foshnje nuk është normale?

Me futjen e ushqimeve të reja dhe foshnjave që pësojnë rritje të ndjeshme të rritjes në periudha të shkurtra, është mjaft e vështirë për prindërit të njohin nëse jashtëqitjet e foshnjës së tyre janë normale. Lajmi i mirë është se më shpesh, jashtëqitjet e fëmijëve që janë të ndryshme nga ato normale nuk paraqesin ndonjë arsye shqetësimi. Me përjashtim të rasteve kur gjeni diçka të pazakontë si mut i foshnjës me mukus ose gjak në jashtëqitje, shumica e kushteve të tjera janë normale ose zgjidhen vetë. Le të shohim ndryshimet e mundshme që mund të ndodhin dhe çfarë mund të bësh në lidhje me të.

1. Kapsllëku

Jashtëqitja e fortë e foshnjave nuk është e pazakontë për gjashtë muajt e parë. Jashtëqitja e foshnjës suaj mund të ngjajë me gurë të fortë dhe ai mund ta ketë shumë të pakëndshme ose të dhimbshme kur e kalon atë. Kur është kështu, ka të ngjarë që fëmija juaj të jetë kaps. Kapsllëku është normal nëse është një incident i vetëm. Sidoqoftë, nëse ky është një shqetësim i vazhdueshëm dhe foshnja juaj është vazhdimisht kaps, dhe qan ndërsa kalon jashtëqitjen, duhet të hetohet më tej. Mund të shkaktohet nga ndjeshmëria ndaj diçkaje në dietën e foshnjës dhe mund të kërkojë trajtim. Konsultohuni me një pediatër nëse keni nevojë për më shumë udhëzime në trajtimin e kapsllëkut tek foshnjat.

See also  Stresi :: Biografia

2. Diarrea

Bebet që ushqehen me qumështin e gjirit kanë jashtëqitje të lëngshme dhe kjo nuk shqetëson. Sidoqoftë, nëse jashtëqitja është aq e lëngshme sa nuk mund të përmbahet në një pelenë, fëmija juaj mund të ketë një infeksion ose alergji. Kjo lloj diarre është e rrezikshme, pasi mund të shkaktojë dehidratimin tuaj tek foshnja juaj dhe të çojë në humbjen e lëndëve ushqyese të vlefshme. Nëse jashtëqitjet e lira vazhdojnë disa herë në ditë dhe për më shumë se një ditë, vizitoni mjekun. Ju gjithashtu nuk duhet të vononi trajtimet mjekësore nëse ka gjak në jashtëqitje kur fëmija juaj vuan nga diarreja.

3. Jashtëqitje për foshnje me ngjyrë të gjelbër

Fëmija juaj zakonisht do të kalojë jashtëqitje me ngjyrë jeshile nëse keni ngrënë diçka të gjelbër dhe po e ushqeni me gji, ose nëse vaktet e tij përmbajnë diçka me ngjyrë jeshile (kur ai është në trupa të ngurtë). Sidoqoftë, nëse shihni mut të gjelbër të ndritshëm, kjo do të thotë që fëmija juaj po kalon një kohë të shkurtër tranziti në zorrë.

4. Jashtëqitje për foshnje me ngjyrë të zezë

Jashtëqitjet e zeza janë normale nëse foshnja juaj është duke përdorur një shtesë hekuri.Nëse nuk po i jepni foshnjës suaj shtesë të hekurit, kjo mund të jetë shqetësuese pasi mund të tregojë gjak të tretur. Mund të jetë diçka aq e thjeshtë sa fëmija juaj duke gëlltitur gjak nga thithat tuaja të plasaritura, ose diçka më serioze si një infeksion i traktit të sipërm të zorrëve.

5. Gjaku në jashtëqitjen e foshnjës

Prania e gjakut në jashtëqitjen e foshnjës suaj mund të jetë një rast i vetëm ose mund të ndodhë edhe për shkak të infeksioneve në aparatin tretës ose për shkak të alergjive të qumështit. Në disa raste, çngjyrosja mund të jetë rezultat i diçkaje që ka ngrënë fëmija juaj, si panxhari ose lëngu i domates. Një jashtëqitje e përgjakshme mund të ketë gjithashtu gjurmë të errëta ose me ngjyra të ndritshme të gjakut. Ngjyra e gjakut mund të tregojë llojin e lëshimit. Prandaj, çdo herë që shihni gjak në jashtëqitjen e foshnjës suaj, bëjeni të kontrolluar menjëherë.

6. Jashtëqitje për Foshnje shumë e Zbehtë

Jashtëqitjet e zbehta tregojnë funksionimin jo të duhur të mëlçisë pasi që është pigmenti biliar ai që ngjyros jashtëqitjen. Nëse jashtëqitja e fëmijës suaj ka ngjyrë shumë të zbehtë, është mençuri të kërkoni mendim mjekësor.

Jashtëqitje të bardhë dhe të bardhë konsiderohen gjithashtu jonormale dhe kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor. Ato zakonisht shoqërohen me një problem të mëlçisë ose fshikëzës së tëmthit dhe duhet të adresohen menjëherë për të parandaluar një urgjencë mjekësore. Nëse e shihni këtë, mos vononi të vizitoni pediatrin.

Kështu që, tani e dini se çfarë lloj jashtëqitjeje fëmijësh është normale dhe çfarë jo. Ngjyra, struktura, aroma, qëndrueshmëria dhe frekuenca e jashtëqitjes së foshnjës varet nga ajo që i ushqehet. Sido që të jetë, vëzhgoni nga afër lëvizjet e zorrëve të foshnjës tuaj dhe kërkoni kujdes mjekësor nëse vëzhgoni anomali.

Referencat: Shëndetësia, Webmd

comments powered by HyperComments

Leave a Reply