Lajmet ShqiperiseBotërore njohuri enciklopedik

Botërore njohuri enciklopedik

-

Gjuhë :

SWEWE Anëtar :Hyrje |Regjistrim

Kërko

Komuniteti enciklopedi |Enciklopedia Përgjigjet |Submit pyetje |Njohuri Vocabulary |Ngarko njohuri

I mëparshëm 1 Tjetër Zgjidh Pages

Ndotja atmosferike

E përkufizimit të Organizatës Ndërkombëtare të Standardeve (ISO) e “përgjithësisht i referohet ndotjes atmosferike për shkak të aktiviteteve të njeriut ose përmes proceseve natyrore të shkaktojë disa substancave në atmosferë, duke treguar një përqendrim të mjaftueshëm për të arritur një kohë të mjaftueshme dhe kështu rrezikojnë komoditetin e njeriut, shëndetin dhe mirëqenia apo dukuri mjedisore ndotja “.

Përcaktim

Ata që bëjnë cilësinë e ajrit përkeqësohet substanca janë ndotësit atmosferike. Ndotësve atmosferike njohur rreth 100 llojeve. Ka faktorë natyrore (të tilla si zjarret e pyjeve, shpërthimet vullkanike, etj) dhe faktorëve të njeriut (të tilla si emisionet industriale, qymyr jeta, tymrave të makinave, etj) janë dy, dhe kjo e fundit është faktori kryesor, prodhimi sidomos industriale dhe transportit shkaktuar. Emetimet kryesore të procesit nga burimet e ndotjes atmosferike, shumimin, dhe objekteve të vuajnë këto tre aspekte të përbërjes.

Ndikojnë në fushëveprimin dhe intensitetin e faktorëve të natyrës së ndotjes atmosferike e ndotësit (fizike dhe kimike), natyra e ndotjes (forca burimi, burimi është i lartë, burim i normës së temperaturës shter, etj), kushtet e motit (drejtimi i erës, shpejtësia e erës, temperatura stratifikimi etj), pronat sipërfaqe (topografia, vrazhdësi, të mbuluar terren, etj).

Shumë metoda e kontrollit, mënyra themelore është për të reformuar procesin e prodhimit, shfrytëzimi i plotë, ndotësve në procesin e prodhimit e eliminimit; Përveç kësaj, planifikimin e përgjithshëm, shpërndarje racionale, për të reduktuar ndotjen e zonave të populluara dendur, në ndotje të lartë, duke kufizuar trafikun, të zgjedhin të drejtën faqe internet, të përshtatshme dizajn oxhak lartësia, reduktimin e ndotjes tokësore; nën kushtet më të pafavorshme të motit dhe të marrë masa për të kontrolluar emetimet ndotëse.

Kina ka formuluar “Ligjin PRC Mbrojtjen e Mjedisit (Trial)” dhe paqen e rajonit për të zhvilluar standardet kombëtare “Emision”, në mënyrë për të reduktuar ndotjen e ajrit dhe për të mbrojtur shëndetin e njerëzve.

Gjendjen e saj të pranishëm mund të ndahen në dy kategori. Njëra është aerosol ndotje shteti, tjetra është ndotesve gazta. Ndotësit aerosol shtetërore janë pluhuri, tymi, pikëza mjegull, pluhur, partikulatet, të tilla si solids pezulluar. Ndotësve të gaztë janë kryesisht sulfur dioksidit të squfurit, oksidi i azotit oksid të dioksidit të bazuara komponimeve të azotit, kryesisht dioksid karboni dhe oksidet e karbonit karbon, hidrogjen lidhjes e hidrokarbureve. Jo vetëm ndotesve inorganike në atmosferë, dhe ndotesve që përmbajnë.

Dhe si qenie njerëzore të vazhdojë të zhvilluar materiale të reja, lloji dhe sasia e ndotësve të ajrit janë vazhdimisht në ndryshim. Edhe kafshët Arktik dhe Antarktik kanë qenë edhe ndikimi i ndotjes së ajrit! [1]

Kushtet formimin

Përqendrimi i substancave të dëmshme në atmosferë është më i lartë, ndotja e rëndë, më i madh dëmi. Përqëndrimi i ndotësve në atmosferë, përveç në varësi nga shuma totale e emisioneve, por edhe me burim të emisionit lartësi meteorologjia, dhe topografisë dhe faktorë të tjerë.

Ndotësve në atmosferë njëri do të holluar difuzionit. Më e madhe e erës, turbullirat atmosferike është më e fortë, më të paqëndrueshme atmosfera, hollimi shpejtë dhe perhapja e ndotësve; kundërshtim, hollimi i ngadalshëm dhe perhapja e ndotësve. Në rastin e fundit, veçanërisht në rastin e përmbysja, ndotësit shpesh mund të mblidhen në një përqendrim të lartë, duke shkaktuar incidente serioze të ndotjes së ajrit. Megjithëse efekti i pastrimit reshjeve atmosferike mund të jetë, por me shi dhe borë ndotësve të vjeshtës, ndotja atmosferike në ndotjen e ujit dhe ndotja e tokës.

Terreni komplekse ose kushtet terren në zonat për të formuar qarkullimin e lokalizuara të ngrohjes, të tilla si erërat e luginës malore, zona bregdetare e erë deti dhe urbane ishull ngrohjes në fuqi, do të jetë ndotja e ajrit rajonit të paturit e një ndikim.

Gripit shkon, goditi kodrat e larta dhe malet në anën e fryn era efekti lavaman do të ndodhë, duke shkaktuar ndotjen e zonave përreth. Nëse gazit gripit mbi kodrat, në vorbullën anën leeward ndodh, ndotesve mblodhën do të formojnë një ndotje serioze. Në luginat malore dhe pellgje, gazit gripit janë të vështira për të përhapur, shpesh në luginat dhe shpatet tërthortë. Sidomos, në rrjedhën shpat leeward për lëvizje spiral, ndotesve më e lehtë të mblidhen, përqendrimi është më i lartë. Në natën, sepse qetë poshtë, mbytet ftohtë ajër dhe ngrihet ajrit të ngrohtë, të prirur për të, përmbysja shtresë përmbysja mbulon tërë luginën, tymi mbushur ajrin, fantazmë qëndrueshme, të lehtë për të formuar shumë i ndotur.

E vendosur në bregdetare dhe liqenore të qytetit gjatë ditës me erë deti dhe erë liqenit gripi shkon në tokë prirur për të formuar një “shkëlqyeshëm”.

Ndotja atmosferike herët, në përgjithësi ndodh në qytetet, zonat industriale dhe zonat e tjera lokale në një periudhë të shkurtër kohe përqëndrimi i ndotësve në atmosferë është rritur ndjeshëm, njerëzit ose kafshët dhe bimët lënduar. Që nga viti 1960, një numër vendesh kanë ndërmarrë masat e kontrollit për të reduktuar emetimet e ndotësve ose oxhak të lartë në mënyrë përhapjen e ndotësve, ndotja atmosferike është zvogëluar.

Emisionet e larta rafte mund të reduktohet, edhe pse përqendrimi i ndotësve pranë tokë, por mund të përhapet në një zonë më të madhe të ndotësve, duke rezultuar në një zonë të gjerë larg nga burimet e ndotjes së ajrit. Testet atmosferike bërthamore të materialit radioaktiv në rënie hirit dhe erupcione vullkanike mund të shpërndahen gjerësisht në atmosferë, duke rezultuar në ndotjen globale atmosferike.

Ndotja e ajrit mund të shkaktojë rënie të pritshmërinë e jetës.

Ashtuquajtura Ndotja atmosferike referohet normal atmosferik permbajne azot kryesisht për rritjen e bimëve të mirë (78%) dhe trupin e njeriut, kafshë nevojë për oksigjen (21%), gjithashtu përmban sasi të vogla të karbonit 0.03% <>, dhe gazeve të tjera. Ku përbërja e atmosferës nuk është pjesë e gazeve apo substancave të tilla si squfurit, oksidet e azotit, pluhur, lëndë organike, etj në atmosferë, ndotja atmosferike ndodhur. Ndotja atmosferike është shkaktuar kryesisht nga aktivitetet njerëzore, ndotja atmosferike janë: emetimet industriale, shter automjetit, djegie bujqësia, zjarret e pyjeve, tymi (duke përfshirë Barbecue në anë të rrugës), pluhuri (përfshirë vendet e ndërtimit) dhe kështu me radhë. [2]

Dëm

Përvoja njerëzore për rreziqet e ndotjes atmosferike, fillimisht kryesisht për rreziqet e shëndetit të njeriut, dhe pastaj gradualisht gjeti një shumëllojshmëri të prodhimit industrial dhe bujqësor të motit dhe rreziqet klimatike dhe efekteve negative. Njerëzit të dëmshme ndotësve atmosferike, mekanizmi i shpërndarjes dhe shkalla çështje të tilla si në thellësi studim, për kontrollin dhe parandalimin e ndotjes së ajrit siguron bazën e nevojshme. Ndotja atmosferike, për shkak të burimeve të ndotësve,, natyra koncentrimi dhe kohëzgjatja e kushteve të ndryshme meteorologjike zonave të ndotura, dallimet gjeografike në faktorët e mjedisit, madje dhe mosha e personit, statusit shëndetësor të ndryshme për frymë do të prodhojë rreziqe të ndryshme.

Ndikimi i ndotjes së ajrit në trupin e njeriut, së pari të ndjehen të parehatshme, atëherë përgjigja e kthyeshme fiziologjike ndaj rreziqeve akute simptoma të mëtejshme. Rreziqet e ndotjes së ajrit mbi njerëzit mund të ndahen në helmimit akute, kronike, helmimit kancerit tre.

(A), helmimi akut

Përqendrimi Air ndotës në atmosferë është i ulët, trupi zakonisht nuk shkaktojnë helmim akut, por në disa kushte të veçanta, të tilla si fabrika në procesin e prodhimit ekzistojnë incident të veçantë, një numër i madh i gazit të dëmshëm mutacione rrjedhje rrjedhje jashtë kushteve të motit , njerëzit do të shkaktojë akute të helmimit. Bimë të tilla si India Pa Boer pesticide metil Isocyanate rrjedhje drejtpërdrejt rrezikojnë njerëzore, kanë ndodhur 2,500 njerëz u vranë dhe më shumë se 100.000 njerëz vuajnë.

(Dy), helmimi kronik

Ndotja e ajrit në shëndetin e njeriut e efekteve kronike toksike, kryesisht per ndotësve në përqëndrime të ulëta, efekt të gjatë të vazhdueshëm në trupin e njeriut, nuk u rrit prevalencën e fenomeneve të tilla. Banorët kineze urbane një incidencë të lartë të kancerit të mushkërive, e cila është më e lartë në Shanghai urbane banorët sëmundje respiratore ishte dukshëm më e lartë sesa në periferi.

(Tri), efekte kancerogjene

Ky është rezultat i afatgjatë ndikimit është për shkak të efektit të zgjatur të ndotësve në trup dhe dëmtimi në materiale vivo gjenetik, duke shkaktuar mutacione, nëse mutacionet embrionale, në mënyrë që shfaqja e organizmit të ndryshme jonormale pasardhësve, i quajtur efektet Teratogjenic; nëse organizmave që shkaktojnë cytogenetic substancat dhe ndryshime të papritura në rolin e informacionit gjenetik, efekte mutagjene njohura; në tumoret e induktuar efekt nëse efektet e njohura kancerogjene. Këtu kuptimi i “kancer” përfshin tumoreve beninje dhe malinje. Carcinogens në mjedis mund të jetë i ndarë në carcinogens kimike, fizike carcinogens, biologjike dhe të tjera carcinogens. Karcinogjenezës është një proces kompleks, nuk janë shkaktuar në përgjithësi faza, të nxitur fazë të gjatë. Mund të shkaktoj faktorë tumorit referuara carcinogens. Për shkak të ekspozimit të gjatë për të mjedisit carcinogens shkaktuar nga tumoret, të quajtur tumor mjedisi. Ndotja e ajrit mund të shkaktojë rënie të pritshmërinë e jetës.

Ndotësit kryesorë në atmosferë të gazeve të dëmshme (dioksidi i karbonit, oksidet e azotit, hidrokarbureve, elementet fotokimik smogut, dhe halopgjen, etj) dhe grimcat (pluhur dhe mjegull, aerosol, etj.) Ato janë burimi kryesor i shkarkimeve industriale, shter automjetit, djegie bujqësisë, zjarreve në pyje, tymi (përfshirë Barbecue në anë të rrugës), dheu (duke përfshirë edhe vendet e ndërtimit) dhe kështu me radhë. [3]

Dëm

Industriale dhe bujqësore

I mëparshëm 1 Tjetër Zgjidh Pages

Përdorues Rishikim

Nuk ka komente ende

Unë dua të komentojë [Vizitor (116.110.*.*) | Hyrje ]

Gjuhë :

| Kontrolloni kodin :

Kërko

版权申明 | 隐私权政策 | Copyright @2018 Botërore njohuri enciklopedik

Latest news

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you