Lajmet ShqiperiseDHIMBJE Në VESHKA: SHKAQET, TRAJTIMI, KëSHILLA

DHIMBJE Në VESHKA: SHKAQET, TRAJTIMI, KëSHILLA

-

Përmbajtje:

Dhimbje në veshka shpesh gabohen si dhimbje shpine. Arsyeja për këtë është vendndodhja e veshkave në pjesën e sipërme të barkut, në të djathtë dhe të majtë të shpinës. Veshkat e sëmura e bëjnë veten të ndjehen si dhimbje krahu therëse ose dhimbje të shurdhër në pjesën e poshtme të shpinës. Lexoni këtu se çfarë mund të jetë prapa dhimbjes në veshka dhe çfarë mund të bëni vetë për këtë.

Pasqyrë e shkurtër

 • përshkrim: Dhimbja në veshka është dhimbje therëse ose e shurdhër që është e pavarur nga lëvizja, në anën e kolonës vertebrale në pjesën e poshtme të shpinës, ndoshta me përhapje në pjesën e poshtme të barkut dhe ijeve.
 • shkaqet: Inflamacioni i legenit renal (pielonefriti), gurët në veshka, glomerulonefriti (pezmatimi i korpuskulit të veshkave), tumori në veshka, veshka kist, dështimi akut ose kronik i veshkave (dështimi akut ose kronik i veshkave)
 • Kur te mjeku Gjithmonë sqaroni dhimbjet në veshka nga një mjek. Sëmundjet e veshkave të patrajtuara mund të çojnë në dëmtime të përhershme të veshkave dhe sëmundje dytësore si edemë, presion të lartë të gjakut dhe anemi.
 • Diagnostifikimi: Ekzaminimi fizik, mostrat e gjakut dhe urinës, procedurat e imazheve si ultrazëri (sonografia), tomografia e kompjuterizuar (CT), tomografia e rezonancës magnetike (tomografia e rezonancës magnetike, MRI).
 • trajtimi: Në varësi të shkakut, p.sh. litotripsia e valës goditëse për gurët në veshka, antibiotikët për inflamacionin, larjen e gjakut (dializën) ose transplantimin e veshkave për dështimin e veshkave. Vetë-trajtim për dhimbjet akute të veshkave (derisa të arrini një mjek) në formën e ngrohtësisë dhe hidratimit.
 • parandalimin: Gurët në veshka mund të parandalohen me një dietë me pak kripë dhe me 2-3 litra lëngje në ditë.

Dhimbje në veshka: përshkrim

Veshkat janë të ngulitura në kapsula mbrojtëse të dhjamit në të djathtë dhe të majtë të shtyllës kurrizore, afërsisht në nivelin e dy brinjëve më të ulëta. Në krye të secilës veshkë është një gjëndër mbiveshkore që prodhon hormone. Për shkak të afërsisë së veshkave me shpinë, do të ketë dhimbje në veshka shpesh ngaterrohet me dhimbje shpine. Siklet manifestohet si dhimbje në krah ose dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës. Përveç kësaj, zakonisht ka ankesa të dhimbshme në pjesën e poshtme të barkut.

Këtu janë veshkat:

Çfarë po bëjnë veshkat?

Veshkat filtrojnë gjakun: Miliona enë të vogla, të ngjashme me sitën (trupat e veshkave, glomerulat) nxjerrin lëng të tepërt, kripëra dhe toksina nga lëngu i trupit. Substancat e filtruara nga kjo hyjnë në fshikëzën urinare përmes legenit renal dhe uretrës. Rreth 180 litra lëng filtrohen çdo ditë. Rreth 1.5 litra nga kjo e ashtuquajtur urinë primare mbetet dhe excretohet si urinë.

Por veshkat jo vetëm që rregullojnë ekuilibrin e ujit dhe kripës, ato gjithashtu prodhojnë dhe aktivizojnë hormone të rëndësishme: E ashtuquajtura reninë përfshihet në rregullimin e presionit të gjakut, ndërsa eritropoetina promovon formimin e qelizave të reja të kuqe të gjakut në palcën e kockave.

Dhimbje në veshka: shkaqet

Dhimbja në veshka bazohet kryesisht në inflamacionin e shkaktuar nga gurët në veshka ose infeksionet në ngjitje të fshikëzës. Gratë preken shumë më shpesh sesa burrat për shkak të traktit të tyre të shkurtër urinar.

Shkaqet kryesore të dhimbjes në veshka janë:

 • Inflamacion pelvik: Ky i ashtuquajtur pielonefrit zakonisht zhvillohet kur bakteret ngrihen në veshka si rezultat i një infeksioni të fshikëzës. Simptomat tipike janë dhimbje të forta, të krahut të papritur, ethe, të dridhura, të vjella dhe dhimbje barku, gjak në urinë dhe urinim i shpeshtë.
 • Gurët në veshka: Formohen nga depozitat e kripës në urinë. Nëse rrëshqasin nga legeni i veshkës përmes traktit të ngushtë urinar në fshikëz ose madje bllokojnë ureterët (bllokim i urinës!), Mund të shfaqet dhimbje e rëndë, e ngjashme me ngërçin. Burrat kanë më shumë gjasa të zhvillojnë gurë në veshka sesa gratë.
 • Inflamacion i korpuskulit të veshkave: Trupat e veshkave (glomerulat) mund të inflamohen si rezultat i sëmundjeve autoimune ose ilaçeve. Ky glomerulonefrit mund të çojë në dështim të veshkave. Shenjat tipike janë gjaku në urinë, urinimi i shpeshtë dhe proteina në urinë.
 • Tumori i veshkave: Në një fazë të përparuar, një tumor në veshkë mund të shkaktojë dhimbje të forta në veshka. Simptoma të tjera përfshijnë gjak në urinë dhe një ënjtje të prekshme.
 • Veshkat cistike: Kryesisht sëmundje e trashëgueshme në të cilën formohen kavitete të shumta të mbushura me lëng (cista) në veshka. Kjo shpesh shoqërohet me dhimbje në krah, infeksione të shpeshta të traktit urinar dhe presion të lartë të gjakut. Në planin afatgjatë, një veshkë cistike mund të çojë në dështim të veshkave.

Si mund të lindin dhimbjet në veshka

Dhimbja në veshka mund të shkaktohet nga inflamacion, ndër të tjera. Më së shpeshti preken: korteksi renal ose palca dhe legeni renal.

Përveç kësaj, sëmundjet dhe sëmundjet e mëposhtme mund të shoqërohen me dhimbje në veshka:

 • Dështimi kronik i veshkave: Veshkat ngadalë humbin funksionalitetin e tyre, për shembull si rezultat i diabetit mellitus (diabetit), presionit të lartë të gjakut, gurëve në veshka të patrajtuar, veshkave cistike ose ilaçeve. Shenjat e para të mundshme paralajmëruese përfshijnë presion të lartë të lartë të gjakut, urinë të shkumëzuar ose të kuqe dhe mbajtje të ujit në këmbë. Shenjat e mëvonshme janë rritja e infeksioneve, anemia, ulja e performancës dhe lëkura e zbehtë. Sidoqoftë, dështimi i veshkave gjithashtu mund të jetë plotësisht pa simptoma.
 • Dështimi akut i veshkave: Veshkat mund të humbin funksionalitetin e tyre brenda një kohe të shkurtër për shkak të okluzioneve vaskulare, djegieve ose humbjes së madhe të gjakut, ilaçeve ose gurëve në veshka. Simptomat nuk janë gjithmonë të qarta. Sidoqoftë, nëse dështimi akut i veshkave nuk trajtohet menjëherë, ekziston rreziku për jetën!
 • Dhimbje menstruale: Disa gra vuajnë nga dhimbje të periudhës para ose gjatë periudhës së tyre, të cilat mund të shfaqen si dhimbje (e supozuar) e veshkave.

Pasojat e mosfunksionimit të veshkave

Nëse veshkat nuk punojnë si duhet, ekziston rreziku i sëmundjeve dytësore:

 • Mbajtja e ujit në ind (edemë): Kur veshkat janë të dobëta, indet gjithnjë ruajnë ujë. Mbajtja e ujit në këmbë është tipike.
 • presion të lartë të gjakut: Hormoni rregullues i presionit të gjakut prodhohet në veshka. Një furnizim i pamjaftueshëm i veshkave me oksigjen çon në presion të lartë të gjakut. Zakonisht një ngushtim i arteries renale (stenoza e arteries renale) është përgjegjëse për këtë.
 • Anemia: Në dështimin kronik të veshkave, veshkat lëshojnë më pak nga hormoni eritropoetinë, i cili stimulon prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Rezultati është anemia.

Dhimbje në veshka: simptomat

Dhimbja në veshka mund të njihet nga fakti se, ndryshe nga dhimbja e shpinës, nuk varet nga lëvizja. Përveç kësaj, ato zakonisht nuk janë këmbëngulëse, por shfaqen në mënyrë konvulsive. Ato përhapen anash përgjatë shtyllës kurrizore në pjesën e poshtme të barkut dhe ijëve – në njërën anë nëse dëmtohet ose sëmuret vetëm një veshkë dhe në të dy anët nëse preken të dy veshkat.

Dhimbje në veshka: kur keni nevojë të shihni një mjek?

Dhimbja në veshka duhet të sqarohet gjithmonë nga një mjek, përveç nëse është për shkak të ngërçeve menstruale ose gurëve të padëmshëm në veshka. Për shkak se infeksionet bakteriale që janë ngritur nga trakti urinar ose fshikëza e urinës dhe shkaktojnë inflamacion të veshkave nuk mund të vihen nën kontroll vetëm me ilaçet shtëpiake. Në rastin më të keq, simptomat lehtësohen, por patogjeni nuk eliminohet, duke hedhur kështu bazat për sëmundjen kronike të veshkave.

Dhimbja në veshka shpesh ndodh vetëm kur veshka është dëmtuar tashmë. Në mënyrë që të parandaloni dëmtimin më të keq, duhet të konsultoheni gjithmonë me një mjek nëse keni dhimbje në zonën e veshkave.

Vizita e një mjeku është veçanërisht urgjente nëse:

 • dhimbja e veshkave vazhdon për disa ditë
 • urina ka ngjyrë të kuqe (hematuria)
 • Ethe, të dridhura dhe dhimbje spazmatike e veshkave ndodhin së bashku
 • Shtohen të vjella dhe diarre
 • nuk prodhohet më urinë (mungesa e urinimit), ose urina nuk mund të excretohet (mbajtja e urinës)
 • rrahjet e zemrës ngadalësohen, ndodhin marramendje dhe humbje të vetëdijes
 • uji mblidhet në këmbë ose pjesë të tjera të trupit

Dhimbje në veshka: kjo është ajo që bën mjeku

Dhimbja në veshka nuk kalon vetvetiu. Vetëm kur kalon një gur në veshka, simptomat e ngjashme me kolikun mund të bien në mënyrë spontane sapo guri në veshkë të ketë kaluar uretrën. Si rregull, sidoqoftë, kërkohet një ekzaminim dhe trajtim nga mjeku për të përcaktuar shkakun e dhimbjes në veshka dhe për ta eleminuar atë.

Dhimbja në veshka: Gjetja e shkakut

Mjeku së pari do t’ju japë një kuptim të plotë të tuaj Histori mjekesore pyetje (anamnezë).Ndër të tjera, ai do të ketë ankesat tuaja të detajuara, pyesni sa kohë kanë ekzistuar dhe nëse ka ndonjë sëmundje (cistit akut, diabet mellitus, presion i lartë i gjakut, etj.). Sa shpesh dhe sa ujë urinoni është gjithashtu e rëndësishme për diagnozën.

Anamneza ndiqet nga ekzaminim fizik në Kjo i mundëson mjekut të njohë simptoma të tjera të tilla si ethe, presion të lartë të gjakut, mbajtje të ujit ose tinguj jonormalë të zemrës.

A Analiza e gjakut mund të sigurojë dëshmi të inflamacionit. Në rastin e dhimbjes në veshka, një ekzaminim është gjithashtu i detyrueshëm Mostra e urinës.Ndryshimet në urinë mund të tregojnë sëmundje të veshkave që herët. Për shembull, urina me shkumë tregon se ka proteina në urinë (proteinuria), e cila mund të tregojë një mosfunksionim të veshkave, për shembull. Nga ana tjetër, urina me ngjyrë të kuqe (hematuria), mund të tregojë inflamacion të veshkave, tumor në veshka ose dështim të veshkave.

Nga vlera të caktuara të gjakut dhe urinës, mund të nxirren përfundime edhe rreth Funksionaliteti i veshkave tërheq:

 • Urea, kreatinina dhe cistatina C normalisht filtrohen nga gjaku nga veshkat. Nëse funksioni i veshkave është i dëmtuar, sidoqoftë, përqendrimi i këtyre substancave në gjak rritet. Përqendrimi i substancave matet gjithashtu në urinë dhe pastaj krahasohet me vlerat e gjakut. Nga kjo, mund të llogaritet performanca e filtrit të veshkave (pastrimi i kreatininës).
 • Acidi urik prodhohet kur qelizat e vdekura prishen dhe excretohet përmes veshkave. Nivelet e rritura të acidit urik mund të tregojnë, ndër të tjera, mosfunksionim të rëndë të veshkave.

Përveç kësaj, Pastrimi i PAH kontrolloni sa mirë furnizohen veshkat me gjak. Për këtë qëllim, substanca acid para-aminohippuric injektohet dhe pastaj matet në gjak dhe urinë. Pastrimi i inulinës bën të mundur matjen e kapacitetit filtrues të korpuskulave të veshkave (glomerulet). Edhe këtu, sasia e substancës në gjak dhe urinë përcaktohet dhe llogaritet pas injeksionit intravenoz.

Nëse këto ekzaminime nuk identifikojnë qartë shkakun e dhimbjes në veshka, diagnoza e mëtejshme bëhet me ndihmën e procedurat e imazheve. Mjeku mund të përdorë ultratinguj (sonografi) për të vlerësuar formën e veshkave dhe për të identifikuar çdo ndryshim patologjik (të tilla si cistet ose tumoret). Ndonjëherë nevojiten më shumë teste të imazhit. Këto përfshijnë, për shembull, tomografinë e kompjuterizuar (CT), imazhin me rezonancë magnetike (MRT) dhe ekzaminimet me rreze x të traktit urinar duke përdorur një agjent kontrasti (urografi).

Trajtimi i dhimbjes në veshka

Cila terapi përshkruan mjeku varet nga shkaku i dhimbjes në veshka. Disa shembuj:

Gurët në veshka shpesh shkojnë vetë. Nëse kjo nuk ndodh, mjeku mund të përdorë valë shoku për t’i shkatërruar ato (litotripsia e valëve goditëse). Valët e presionit gjenerohen në sipërfaqen e lëkurës, të cilat vazhdojnë në gurin e veshkave dhe e thyejnë atë. Gurët në veshka rrallë duhet të hiqen kirurgjikale.

Infeksionet bakteriale të traktit urinar dhe Inflamacion i legenit renal mjeku lufton me një antibiotik të përshtatshëm. Kjo do të lehtësojë shpejt dhimbjen e veshkave. Edhe kështu, antibiotikët duhet të merren për aq kohë sa përshkruhet nga mjeku. Përndryshe, jo të gjithë patogjenët mund të vriten.

Dështimi i veshkave është një emergjencë absolute! Trajtohet me larje gjaku (dializë). Ndonjëherë një transplant i veshkave gjithashtu mund të jetë i nevojshëm.

Dhimbje në veshka: mund ta bëni vetë

Këshillat e mëposhtme do t’ju ndihmojnë të lehtësoni dhimbjen e veshkave në afat të shkurtër para se të shkoni të shihni një mjek:

 • Mbani veten të ngrohtë: një shishe me ujë të nxehtë ose një shall i trashë leshi rreth veshkave relaksojnë muskujt.
 • Pini shumë: Çajrat diuretikë të bërë nga hithra ose luleradhiqja nxjerrin veshkat dhe largojnë bakteret.
 • Ju mund të detyroni heqjen e gurëve në veshka duke pirë shumë, duke larë ngrohtësisht ose duke përdorur një jastëk ngrohës. Lëvizjet kërcitëse mund të ndihmojnë gjithashtu që guri të kalojë më shpejt në traktin urinar.

E rëndësishme: Këto këshilla nuk zëvendësojnë vizitën te mjeku! Gjithmonë merreni seriozisht me dhimbjet e veshkave dhe kontrolloni ato nga një mjek.

Parandaloni gurët në veshka

Nëse hani një dietë me pak kripë dhe pini të paktën dy deri në tre litra lëngje në ditë, mund të keni gurë në veshka dhe gurë të ngjashëm me të Dhimbje në veshka parandalojnë Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit që tashmë kanë pasur gurë në veshka. Jeni më të prirur për të marrë përsëri.

Latest news

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you