Jashtëzakonisht Anije të Lundrimit të shpejta kishin një lulëzim të shkurtër por të lavdishëm

Një qymyrguri ishte një anije me vela shumë të shpejtë që nga fillimi deri në mesin e viteve 1800.

Sipas një libri gjithëpërfshirës të botuar në vitin 1911, The Clipper Ship Era nga Arthur H. Clark, termi clipper fillimisht rrjedh nga zhargon në fillim të shekullit të 19-të. Për të “ngjitur” ose për të shkuar “në një klip të shpejtë” që do të thotë të udhëtosh shpejt. Pra, është e arsyeshme të supozojmë se fjala ishte thjesht e bashkangjitur me anijet të cilat ishin ndërtuar për shpejtësi dhe, siç e quajti Clark, dukej sikur “kapte mbi valët në vend që të çan nëpër to”.

Historianët ndryshojnë kur u ndërtuan anijet e para të vërteta të qethësit, por ka një pajtim të përgjithshëm se ata u bënë të vendosur mirë në vitet 1840. Fluturuesi tipik kishte tre shtylla, ishte i manipuluar me katror, ​​dhe kishte një perde të projektuar për të fetë përmes ujit.

Projektuesi më i famshëm i anijeve të qepës ishte Donald McKay, i cili krijoi Cloud Flying, një prestar që krijoi një rekord shpejtësie të mahnitshme të vela nga Nju Jorku në San Francisko për më pak se 90 ditë.

Kantieri i anijeve të McKay në Boston prodhoi gërshërë të dukshëm, por një numër i anijeve të lëmuara dhe të shpejta u ndërtuan përgjatë lumit Lindor, në shipyards në New York City. Një ndërtues anijesh New York, William H. Webb, gjithashtu ishte i njohur për prodhimin e anijeve të qepës para se të binin jashtë modës.

Reign of the Clipper Anije

Anijet Clipper u bënë ekonomikisht të dobishme, sepse ata mund të dorëzonin material shumë të vlefshëm më shpejt se sa anijet më të zakonshme të pakojeve. Gjatë Kalifornisë së Kalifornisë në Kaliforni, për shembull, gërshërët ishin parë shumë të dobishme pasi që furnizimet, duke filluar nga lëndë druri deri tek pajisjet kërkimore, mund të nxiteshin në San Francisko.

See also  Arbëreshët. Udhëtime në letërsinë e diasporës shqiptare në Itali

Dhe, njerëzit që kanë rezervuar kalimin në gërshërë mund të presin që të shkojnë në destinacionin e tyre më shpejt se ata që lundruan në anije të zakonshme. Gjatë Rush Gold, kur gjuetarët e pasurisë donin të garonin në fushat e artë të Kalifornisë, gërshërë të mëdha u bënë jashtëzakonisht popullore.

Clippers u bë veçanërisht e rëndësishme për tregtinë ndërkombëtare të çajit, pasi çaji nga Kina mund të transportohej në Angli ose Amerikë në kohë rekord.

Clippers u përdorën gjithashtu për të transportuar lindorët në Kaliforni gjatë Rush Gold , dhe për të transportuar lesh Australian në Angli.

Anijet Clipper kishin disa disavantazhe serioze. Për shkak të dizajnit të tyre të butë, ata nuk mund të mbanin aq ngarkesë sa një anije më e gjerë. Dhe duke lundruar një qymyrguri mori aftësi të jashtëzakonshme. Ata ishin anijet më të komplikuara të kohës së tyre, dhe kapitenët e tyre kishin nevojë për një detar të shkëlqyer për t’i trajtuar ata, veçanërisht në erërat e forta.

Anijet Clipper u bënë përfundimisht të vjetruara nga anijet me avull dhe gjithashtu nga hapja e Kanalit të Suezit, i cili shkurtonte në mënyrë dramatike kohën e lundrimit nga Evropa në Azi dhe bëri që anijet me vela të shpejta të ishin më pak të nevojshme.

Anije të rëndësishme Clipper

Në vijim janë shembujt e anijeve të shkëlqyera të qethësit:

  • Flying Cloud: Projektuar nga Donald McKay, Cloud Flying u bë i famshëm për vendosjen e një rekord të shpejtësisë spektakolare, duke lundruar nga New York City në San Francisko në 89 ditë dhe 21 orë në verën e vitit 1851. Për të bërë të njëjtën gjë në më pak se 100 ditë u konsiderua mbresëlënëse, dhe vetëm 18 anije me vela arritën ndonjëherë atë. New York rekord në San Francisko u përmirësua vetëm dy herë, përsëri nga Cloud Flying në 1854, dhe në 1860 nga anija qepen Andrew Jackson.
  • Republika e Madhe: Projektuar dhe ndërtuar nga Donald McKay në 1853, ajo kishte për qëllim të jetë më e madhe dhe më e shpejtë qethës. Lëshimi i anijes në tetor 1853 u shoqërua me fanfare të madhe kur qyteti i Bostonit shpalli një festë dhe mijëra njerëz ndoqën festimet. Dy muaj më vonë, më 26 dhjetor 1853, anija u ankorua në lumin Lindje në Manhattan të ulët, duke u përgatitur për udhëtimin e saj të parë. Një zjarr shpërtheu në lagje dhe erërat e dimrit i hodhën flakët e zjarrit në ajër. Varrosja e Republikës së Madhe kapi zjarr dhe flakët u përhapën në anije. Pasi u gërmua, anija u ngrit dhe u rindërtua. Por disa nga madhështia u humbën.
  • Xhaketa e Kuqe : Një kripper i ndërtuar në Maine, ai vendosi një rekord shpejtësie midis New York City dhe Liverpool, Angli, për 13 ditë dhe një orë. Anija kaloi vitet e lavdishme që lundronin midis Anglisë dhe Australisë, dhe përfundimisht u përdor, siç ishin edhe shumë gërshërë të tjerë, që transportonin lëndë druri nga Kanadaja.
  • Cutty Sark: Një copë e thatë vonë, ajo u ndërtua në Skoci në 1869. Është e pazakontë pasi ajo ende ekziston sot si një anije muze, dhe është vizituar nga turistët. Tregtia e çajit midis Anglisë dhe Kinës ishte shumë konkurruese, dhe Cutty Sark u ndërtua kur gërmuesit ishin në thelb të përsosur për shpejtësi. Ai shërbeu në tregtinë e çajit për rreth shtatë vjet, dhe më vonë në tregtinë e leshit midis Australisë dhe Anglisë. Anija u përdor si një anije trajnimi edhe në shekullin e 20-të, dhe në vitet 1950 u vendos në një bankë e thatë për të shërbyer si një muze.
See also  Në Tiranën e ndotur |

Leave a Reply