Lajmet ShqiperiseSHAMING TRUPI, A E KENI BëRë ATë?

SHAMING TRUPI, A E KENI BëRë ATë?

-

Përmbajtje:

Pavarësisht nëse e kuptojmë apo jo, disa njerëz shpesh e kuptojnë këtë turpërimi i trupit dhe mendojeni për të si një shaka ose thjesht shërbim buzësh. Në fakt, kjo sjellje mund të ketë një ndikim negativ, ti e di. A e keni bërë ndonjëherë atë?

Dridhja e trupit është sjellja e keqthënies dhe komentimi i pamjes fizike të të tjerëve. Kjo sjellje është e barabartë me veprimin ngacmimi. Arsyeja që njerëzit bëjnë turpërimi i trupit (shamer trupi) të ndryshme, duke filluar nga dëshira për të thyer akullin, duke ftuar të qeshura, vetëm për argëtim, deri tek dëshira për të fyer.

Kjo është një shenjë që ju bëni Shaming Trupi

A keni bërë ndonjëherë një koment në lidhje me trupin e dikujt? Për shembull, “Trupi juaj është i hollë me të vërtetë, hmm! Jo e shëndetshme, ti e di,”Ose”Uh, me të vërtetë lëkura juaj është kaq e zezë, hmm? Vishe krem dielli, ju lutem!”

Edhe pse shpesh shprehet si një formë vëmendjeje, fjalimi si ai më sipër konsiderohet si një veprim turpërimi i trupit, ti e di. Nuk është për t’u habitur, fjalë të tilla shpesh dëmtojnë marrësin më shumë sesa ndjehen të kujdesshëm.

Dridhja e trupit mund të ndodhë direkt ose indirekt, për shembull në mediat sociale. Kjo sjellje mund të ndodhë gjithashtu në çdo rreth, burra dhe gra, fëmijë dhe të rritur. Madje, turpërimi i trupit mund të ndodhë edhe në marrëdhëniet, familjen ose rrethin e miqve.

Fatkeqësisht, fajtori turpërimi i trupit shpesh nuk janë të vetëdijshëm për trajtimin e tij. Më poshtë janë disa nga gjërat që bëhen shpesh nga shamer trupi:

  • Shpesh komentoni mbi fizikat e njerëzve të tjerë
  • Diskutimi ose demonizimi i trupit të një personi në një përpjekje për t’u dukur qesharak para një turme
  • Shpesh gjykoni dikë në bazë të pamjes së tij
  • Duke gjykuar vendimet e njerëzve të tjerë në lidhje me zgjedhjet e bëra për trupat e tyre
  • Mendon normal ose madje bashkohet kur dikush tallet ose komenton pamjen fizike

Ndikimi dhe si të ndalemi Shaming Trupi

Dridhja e trupit nuk është sjellje që mund të merret lehtë ose tolerohet. Këtu janë efektet e këqija turpërimi i trupit për viktimën:

  • Ul vetëbesimin
  • Shkaktojnë çrregullime mendore, të tilla si depresioni
  • Shkaktoni çrregullime të të ngrënit, të tilla si bulimia ose ngrënia e tepërt
  • Rritni rrezikun e mbipeshes
  • Rrit rrezikun e vetëvrasjes

Nëse e keni bërë tashmë, përfundojeni tani dhe mos e përsëritni, në rregull. Çdo qenie njerëzore, pavarësisht nga forma e trupit, duhet të respektohet dhe të meritojë dashuri.

Më poshtë janë mënyrat se si mund ta ndaloni atë turpërimi i trupit:

1. Kuptoni se asnjë njeri nuk është i përsosur

Kuptoni që asnjë njeri nuk është i përsosur në këtë botë. Nëse pamja e njerëzve të tjerë nuk është e njëjtë me ju, nuk do të thotë se ka diçka më të keqe ose më të mirë. Kuptoni që të gjithë, përfshirë edhe ju, keni të meta dhe nuk ka asgjë për të fajësuar për këtë.

2. Mësoni të jeni një person i mirë

Për të bërë turpërimi i trupit sigurisht që mund të dëmtojë njerëzit e tjerë. Nëse ndiheni sikur kjo sjellje është thjesht një shaka dhe nuk është problem, është koha të ndryshoni mënyrën tuaj të të menduarit. Imagjinoni sikur të jeni në vendin e personit për të cilin po komentoni. Jo domosdoshmërisht ju doni të pranoni të njëjtën gjë, e drejtë?

Gjithashtu, jo të gjithë e shohin qesharakën për shaka me fizikun. Në fakt, njerëzit mund të ndihen të pakëndshëm ose edhe të irrituar kur e dëgjojnë atë. Nëse e vazhdoni këtë, situata përreth jush do të jetë e pakëndshme. Me kalimin e kohës, nuk është e pamundur që njerëzit të zgjedhin të qëndrojnë larg.

3. Ndaloni së qeni i zënë duke menduar për njerëzit e tjerë

Në vend që të merreni me komente ose duke u kujdesur për punët e të tjerëve, duhet të përqendroheni vetëm tek vetja juaj. Mbi të gjitha, ndërhyrja në biznesin e të tjerëve nuk ju sjell dobi.

Nëse dëshironi që njerëzit e tjerë të jenë më të shëndetshëm me komente të ashpra, shpresat tuaja do të jenë të kota. Siç është thënë më lart, komentet turpërimi i trupit rrit rrezikun ngrënia e tepërt dhe mbipesha. Pra, qëllimet tuaja të mira bëjnë më shumë dëm sesa dobi.

4. Gjeni një temë më interesante

Kur rrini me miqtë, familjen ose një partner, ka shumë tema emocionuese që mund të diskutoni përveç formës së trupit. Nëse qëllimi juaj është të bëni turpërimi i trupit është për ta bërë personin tjetër të qeshë, më mirë mendo dy herë. Gjeni një bisedë ose një shaka tjetër që të gjithë mund ta shijojnë, pa dëmtuar askënd.

Jo të gjithë janë të vetëdijshëm se ato që ai tha mund të ofendojnë të tjerët. Nëse ajo që dëshironi të thoni mund të ketë një ndikim negativ tek dëgjuesi, është më mirë të mbani atë që thoni dhe thjesht të heshtni.

Dridhja e trupit nuk është një vepër e mirë dhe nuk duhet të nënvlerësohet. Sidoqoftë, ndryshimi i zakoneve nuk është gjithashtu i lehtë. Nëse e keni të vështirë të ndryshoni zakonet turpërimi i trupit, kurrë nuk dhemb të konsultoheni me një psikolog për këshillat e duhura.

Latest news

Must read

You might also likeRELATED
Recommended to you